"27 évesen megszültem a fiam és azóta ha nagyot tüsszentek vagy köhögök, akkor elcsepeg egy kevés vizelet. Ugyanez van, amikor ugrálok edzés közben. Az elején még nem volt annyira kínos, de már egyre jobban zavar. Azt hittem, hogy magától el fog múlni, ha eltelik pár hónap a szülés után, de nem. Egyre rosszabb lett a helyzet. Nagy nehezen rászántam magam, elmentem nőgyógyászhoz. Elég ciki volt, nagyon égett a fejem, mert jól lehordott, hogy miért nem kezdtem el már régen intim tornázni. Merthogy a torna megelőzheti a műtétet is, de lehet, hogy nekem már nem fog használni a torna. Most nagyon be vagyok tojva, hogy mi lesz. Elkezdtem csinálni az intim tornát, meg amikor pisilek, akkor többször is megszakítom a pisilést, visszatartom egy rövid ideig és újra folyatom. kb. egy hónapja csinálom, de még semmi eredménye. Mindig, amikor köhögök, meg kell állnom és a lábam keresztbe kell tennem.”

A probléma egyáltalán nem egyedi. Sajnos eléggé általános a természetes úton szült nők esetében, főleg, ha elhúzódó volt a szülés, de függ a szöveti adottságtól is. Megnyúlik a mellső hüvelyfal, a hólyag alja kissé bedomborodik, nyújtja a gyűrűs záróizmot. Így tökéletlen a zárás tüsszentés, köhögés, ugrálás közben. Mindenképpen érdemes kipróbálni az intim tornát, mert nagyon jó hatású.

Az intim torna az alhas és a medencealapi izmok speciális tornája. Ezekről a rejtett izmokról gyakran csak akkor szerzünk tudomást, ha nem működnek rendesen. Azonban, ha ezek az izmok megfelelően edzettek, akkor megelőzhető az akaratlan vizeletvesztés, valamint a hüvely és húgycső gyengeség is. A torna a már meglévő inkontinencián nagymértékben javít vagy teljesen meg is szünteti azt.

Milyen tünettel járhat az alhas és medencealapi izmok gyengesége?


   Vizeletcsepegés, akaratlan vizeletvesztés
  
   Hüvelygyengeség, húgycső gyengesége
  
   A hólyag és a méh megsüllyedése
  
   Aranyér kialakulása


Mi lehet az oka az alhas és medencealapi izmok gyengeségének?


   Izomgyengeségben megnyilvánuló genetikai elváltozások
  
   Különböző szervi elváltozások
 
   Nem megfelelő szokásrend kialakítása 

   Gyermekek esetében a korai szobatisztaságra    szoktatás -  helytelen légzéstechnika, erőlködés
  
   Életmódbeli hibák (elhízás, mozgásszegény életmód)
  
   Székrekedés
  
   Rendszeresen nehéz tárgyak emelésével járó fizikai munka
  
   Hosszú ideig fennálló, rendszeres köhögés (például asztma vagy dohányzás következtében)
  
   Gyengülhetnek a medencealapi izmok terhesség és szülés során is

   Lelki problémák esetén a feszültség az izmokban gyűlhet össze, ami szintén akaratlan vizeletvesztéshez, ágybavizeléshez vezethet.


Az intim torna menete felnőttek esetében


1. Először is meg kell tanulni, hol vannak a medencealapi izmok

Ennek az egyik módja, hogy ülj le vagy feküdj hanyatt ellazított combokkal és fenékkel. Szorítsd meg a végbélnyílás körüli izomgyűrűt, mintha székelési ingert akarnál visszatartani, majd lazítsd el az izmot.

Próbáld úgy csinálni, hogy közben ne szorítsd össze a fenekedet. Ismételd meg néhányszor, hogy biztos legyél benne, hogy a megfelelő izmot szorítod össze.

A másik lehetőség, hogy a vécén ülve pisilés közben próbáld megállítani a vizelést, aztán indítsd meg újra. Erre is azért van szükség, hogy megtudd, melyik izmot kell majd használnod a tornához. Akkor csinálod jól, ha a medencealapi izmokban egy határozott szorítást és emelkedést érzel. Ha ráéreztél a megfelelő izomra, akkor a gyakorlatoknál már könnyű dolgod lesz.

2. Medencealapi izmok edzése

Szorítsd meg és húzd be egyszerre a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső körüli izmokat és próbáld meg őket belül „felhúzni”. Akkor csinálod jól, ha érzed az emelkedést szorítás közben. Tartsd az izmokat szorosan és számolj lassan nyolcig. Ezt követően lazítsd el az izmokat és pihenj, amíg lassan nyolcig számolsz.

Ismételd a szorítást és a lazítást szünetekkel, ameddig csak tudod kb. 8-10 szorításig.
Amint erősebb leszel, próbálj háromszor 8-10 sorozatot csinálni, pihenőket beiktatva.

Az edzést lehetőleg minden nap végezd el, abban a testhelyzetben, ahogyan a legkényelmesebb. Lehet fekve, ülve és állva is végezni a tornát. Figyelj arra, hogy edzés közben ne tartsd vissza a lélegzeted, ne nyomj lefelé, hanem csak szoríts és „emelj” és lehetőleg ne feszítsd meg a combjaidat és a fenekedet. Ne felejtsd el, néhány helyesen végrehajtott gyakorlat többet ér, mint sok helytelenül elvégzett.

Ha nem túl rossz a helyzet, napi tíz perc torna már elegendő lehet, de ha reggel és este is rászánod az időt és 2x10 percet edzel, az már szinte tökéletes.

Építsd be az edzést a napirendedbe!

Próbáld kihasználni a holtidőket, csináld, miközben eteted a gyermeked, autóban ülsz, vasalsz, zuhanyozol, elalvás előtt az ágyban, stb.

Ne halogass! Kezdd el az intim tornát minél előbb, mert annál hamarabb fogsz eredményt elérni.
Javul a szervek vérellátottsága és a szövetek rugalmassága. Ráadásul az intim torna bizonyítottan jó hatással van a szexuális életre is.

A torna helyes technikáját célszerű tanfolyamon megtanulni, de sokat segíthetnek a különböző oktató videók is, ahol lépésről-lépésre elmagyarázzák a gyakorlatok helyes végrehajtását. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a vizelet-visszatartási problémákkal először mindig szakemberhez kell fordulni.

Eljátssza az időt és bepisil?
Előfordul, hogy a gyermek alsóneműje estére egy kicsit pisis lesz vagy néha bepisil. Ennek többnyire a szülők nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget...
Felnőttkori ágybavizelés
Sokan gondolják úgy, hogy éjszakai ágybavizelés csak gyermekeknél és kimondottan idős, magatehetetlen felnőtteknél fordul elő. Azonban a fiatal f...