„Hatéves kislányom újra bepisil éjszaka. Nem tudom, hogy vissza szabad-e adni a pelust éjszakára?”

A kérdés egyáltalán nem egyedi. Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mit tegyen akkor, ha az addig szobatiszta gyermeke ismét elkezd éjszaka bepisilni:

Adja vissza újra a pelenkát?
Keltse fel éjszaka pisilni?

Sokan attól tartanak, ha újra pelenkát kap, nagyon el fog húzódni a folyamat. Úgy vélik, a pelenka kényelmes a gyermeknek, ezért jóval később lesz ágytiszta, mint pelenka nélkül. Ráadásul a nappal már szobatiszta, nagyobb gyermek nem mindig hajlandó felvenni pelenkát.
Nézzünk néhány szülői véleményt azoktól, akik a tapasztalataik alapján a pelenka mellett érvelnek:

„Mi egy darabig próbálkoztunk a keltegetéssel, de alig volt magánál, nem is emlékezett minden alkalomra. Egyszer sírósan azt mondta, hogy inkább pelenkát kér, de ne ébresszük fel többet, mert mindig megijed, ha felrázzuk. Ezért aztán befejeztük, de amúgy sem javult semmi, amíg csináltuk.”

„Ne keltsétek fel!! Mi hallgattunk a doktornőre és felébresztettük, de az egész család éjszakai nyugalma odalett. A telefon ébresztőjére felébredt a férjem és a nagyobbik gyerek is, a férjem alig tudott újra elaludni. Ez ment egy hónapig, aztán elmentem és vettem egy csomag bugyipelenkát. Ezt önállóan tudta le és felhúzni, ha kiment éjszaka a vécére. Ha meg bepisilt, akkor bepisilt és csókolom. Nem dőlt össze a világ. Utána soha többet nem ébresztettem és kb. fél év múlva múlt el. Akkor volt hatéves és azóta talán 4-5 alkalommal fordult elő bepisilés…”

„Mi a francnak kéne felkelteni? Nem sok esetet hallottam, ahol segített volna, pedig állandóan nézem
az új híreket. Kikészíti a gyereket és a szülőket is az éjszakai vircsaft. Nekünk azt mondta az orvos, hogy a gyerek alvásciklusába jól bekavar, ha ébresztjük éjszaka!”

„Nekem nem volt szívem felébreszteni, inkább odakészítettem az ágy mellé egy pizsamát és gumis lepedőt használtam. Ha véletlen magától felébredt, akkor kimentem vele pisilni, ha meg későn ébredt az ingerre és bepisilt, akkor gyorsan tiszta pizsamát és lepedőt kapott. Cirka fél évig tartott a dolog, aztán elmúlt.”

„Én keltegetés helyett ráadtam a fiamra a pelenkát és elmagyaráztam neki, hogy ez egyáltalán nem gáz, apa is bepisilt éjszaka, amikor kisfiú volt. És a mama mesélte, hogy apa egyszer csak fel tudott ébredni arra, hogy pisilnie kell és ez majd vele is így lesz. Nem akartam a keltegetéssel összezavarni az alvását. A védőnő azt is mondta, hogy az idegrendszerének sem tesz jót, ha nem tud nyugodtan aludni. Amúgy azt sem akartam, hogy pisiben aludjon és esetleg szégyellje magát a pisis ágynemű miatt. Kilenc múlt, amikor éjszakára is száraz lett.”

Bepisil az óvodában
„Kislányom majdnem hároméves volt és mehetett is az óvodába egyből, mert teljesen szobatiszta volt napközben. Szépen, ügyesen önállóan végezte a pisit...
Az éjszakai bepisiléssel kapcsolatos tévhit
Az éjszakai bepisiléssel kapcsolatban a leggyakoribb tévhit, hogy sokan azt hiszik, kizárólag hormonális oka van. Akik ezt gondolják, többnyire ...