A nappali becsurgások sokkal több gyermeket érintenek, mint gondolnánk. A szülők általában nem foglalkoznak vele, többnyire elintézik azzal, hogy a gyermek eljátssza az időt. Van, amikor tényleg erről van szó, de ha gyakran előfordul, akkor muszáj kivizsgálni, hogy mi áll a háttérben. Lehet, hogy valami fertőzés áll fenn, de gyakran előfordul, hogy például a gyermek vizelés közben nem üríti ki rendesen a hólyagot. Kialakul egy helytelen vizelési technika, ami rögződik és utána ezeket a kellemetlen tüneteket okozza.


„A kisebbik gyerekem most márciusban volt három. Tavaly nyáron magától ráült a vécére, utánozta a bátyját. Azt is mondhatnám, hogy szinte egyik napról a másikra lett szobatiszta. Semmi probléma nem volt, mindig szólt, a bugyija állandóan száraz maradt. Aztán kb. rá fél évre minden előzmény nélkül többször is becsurgatott. Nem bepisilt, csak kicsit bement a pisi. Olyankor, ha észrevettem, hogy egy kicsi bement, gyorsan ráültettem a vécére és megpisiltettem. Arra gondolok, hogy eljátssza az időt, mert nagyon el tud merülni abban, amit játszik. Amikor látom, hogy toporog, összeszorítja a lábát, futok vele a vécére. De többnyire, mire kiviszem a vécére, már egy kicsi becsurran a bugyiba. Most az a helyzet, hogy egy nap kb. 4-5 alkalommal becsurran egy kis pisi a bugyiba. Csak akkor szól, amikor már egyáltalán nem tudja tovább visszatartani, de olyankor már egy kicsi becsurog. A barátnőm és az édesanyám is azt mondta, hogy vigyem el gyakrabban pisilni, akkor is, ha azt mondja, hogy nem kell. Szerintük, hiába vagyok vele türelmes, ő valószínűleg tudja, hogy ez nem jó. A barátnőm szerint jobb lenne megelőzni ezeket a becsurgásos eseteket, ami talán erősítené az önbizalmát is egy kicsit. De én egy kicsit attól félek, hogy rosszat teszek neki, ha én akarom szabályozni, hogy mikor menjen pisilni. Nem tudom, mikor teszek rosszat. Mit tegyek? Még azt akartam mondani, hogy amikor száraz marad a bugyi és szól is, hogy pisilnie kell, mindig nagyon megdicsérem. Elmondom sokszor, hogy milyen ügyes.”


„A kislányom 2 éves kora óta nappal is és éjjel is szobatiszta. Most viszont 5 éves és napközben néha becsurog egy kicsit a pisi. Utána egy-két hónapig megint minden rendben megy, de aztán újra megtörténik, hogy napközben becsurog. Hiába volt éppen előtte pisilni, akkor is megtörténik. És ez olyankor naponta többször és jön is szólni, hogy anya egy kicsit pisis lett a bugyim. Ráadásul most meg annyira felfázott, hogy antibiotikumot írt fel az orvos, mert genny volt a vizeletében. Szerinte lehet, hogy azért volt a csepegés a kislányomnál, mert enyhén, de már ott volt a fertőzés a szervezetében. Kaptunk papírt hasi ultrahangra, ahol meg tudják állapítani, hogy a kislányom teljesen kiüríti-e a húgyhólyagot pisilés közben.”

Még mindig nem szobatiszta!
„S.O.S. segítséget kérek! Annyira tele vagyok negatív érzésekkel, hogy el sem tudom mondani. Tiszta lelki beteg vagyok attól, hogy bárhogyan is próbál...
Éjszakai bepisilés - konkrét esetek
„A kislányom márciusban lesz 5 éves. A nappali szobatisztaságot elég hamar elértük, kétévesen már elég jól ment és a déli alvásnál sem pisilt be. Ami ...